Het verhaal van Yanzi

Trigger Waring: homofobie, conversietherapie.

Yanzi noemt zichzelf een gay activist. Hij is geboren en opgegroeid in een klein conservatief dorp in China, waar zijn activisme is ontstaan. Yanzi woont nu in Den Haag en geniet hier van de vrijheid. Ondertussen zet hij zijn activisme voort en blijft hij de Chineessprekende queer gemeenschap in Den Haag ondersteunen.

Bekijk hier de video of lees zijn verhaal.
 

 

Stel jezelf even voor.

Ik ben Yanzi, ik kom uit China en ik ben een gay activist. Ik werk bij de mensenrechtenorganisatie in Den Haag. Ik wil graag mijn verhaal delen om te laten zien hoewe vechten tegen discriminatie en strijden voor gelijkheid over de hele wereld als onderdeel van de internationale gemeenschap.

 

Waar komt jouw activisme vandaan en wat motiveert jou?

Het grootste deel van mijn activisme heeft te maken met wat ik ervaarde toen ik opgroeide als homoseksuele man in een klein dorpje in een conservatieve cultuur. Ik heb bijvoorbeeld in 2014 elektro-shock-conversietherapie meegemaakt. In die tijd ervoeren veel leden van onze gemeenschap een soortgelijke situatie, net als veel tieners en transgender personen. Ze werden door hun ouders naar het ziekenhuis gebracht.
Ik vond dat we moesten opstaan, dat ik moest opstaan. Ik moest strijden tegen deze situatie. Toen heb ik in 2014 een zaak voor de rechter gebracht en gelukkig hebben we de zaak gewonnen. Dat is hoe ik mijn activisme in China ben begonnen. Daarna steunde ik veel leden van de gemeenschap, om rechtszaken te gebruiken als manier om de discriminatie te bestrijden.
Dit soort activisme geeft mij veel kracht, waardoor ik verandering kan bewerkstelligen. Ik kan ervoor zorgen dat mijn leven en de samenleving onze gemeenschap ondersteunen.

 

Hoe is het voor jou om nu in Den Haag te wonen?

Den Haag is mijn tweede leven. Het is heel belangrijk voor mijn carrière en voor mijn persoonlijke leven. Omdat ik mijn activisme in China moest stoppen, en ik hier in Den Haag een veilige plek heb gevonden waar ik in vrijheid mezelf kan zijn en een manier heb gevonden om onze gemeenschap te ondersteunen, om mijn activisme voort te zetten. Nu ik in Den Haag woon, ervaar ik dat ik vrijuit kan genieten en mijn belangenbehartiging kan voortzetten.

 

Waarom Nederland?

Toen ik nog in China was voor mijn activisme, wist ik dat Nederland het eerste land was dat het huwelijk voor mensen van een gelijk geslacht legaliseerde. Ik had enige verwachting dat ik, als ik hierheen zou verhuizen, ik mijn activisme zou kunnen voortzetten.
En dat was ook zo, vanaf mijn aankomst hier. De ruimte nemen om verschillende activiteiten voor onze gemeenschap te organiseren is helemaal oké in Den Haag.
Zelf heb ik geen vervelende dingen meegemaakt hier in Den Haag. Ik woon samen met mijn partner, heb mijn organisatie opgezet en blijf onze Chineessprekende queer gemeenschap in Den Haag ondersteunen. Den Haag biedt mij dus een hele goede omgeving. Ik ervaar hier vrijheid, de vrijheid om van iemand te houden en om onze gemeenschap te ondersteunen.

 

En voor jou persoonlijk?

Ik ben vorig jaar getrouwd met mijn partner. Ons partnerschap, ons huwelijk, is hier erkend. Ik denk dat dat voor mij een heel cruciale en bijzondere ervaring is. Zeker omdat ik ergens vandaan kom waar het partnerschap van mensen van hetzelfde geslacht niet wordt erkend. Hier dien ik mijn belastingaangifte in als stel, als gezin. En als ik met de overheid praat en iets registreer, ben ik een getrouwd persoon. Het wordt dus echt erkend in het recht. Dat is heel belangrijk voor mij.

 

Wat betekent Pride voor jou?

Pride betekent voor mij vrijheid en gelijkheid: Vrijheid om jezelf te zijn, vrijheid om van iemand te houden en geliefd te zijn. En gelijke bescherming en gelijke behandeling door de samenleving.
Wat mezelf betreft is de vrijheid ervaren om mezelf te zijn niet eenvoudig geweest. Vooral omdat ik opgroeide in een meer conservatieve cultuur, heb ik veel moeite gehad om mezelf te zijn.
Daarom denk ik dat de vrijheid om mezelf te zijn en de vrijheid om van anderen te houden voor mij cruciaal zijn. Dat is Pride.

 

Waarom is Pride The Hague belangrijk voor jou?

Omdat ik in Den Haag woon, is Den Haag mijn tweede thuis. Pride The Hague betekent dus dat ik graag wil dat de plek waar ik woon een betere omgeving wordt en ook een betere toekomst biedt, omdat ik hier nog lang zal wonen.
Ook is Den Haag een behoorlijke internationale, bijzondere en cruciale stad in Nederland. Dus ik denk dat het symbolisch is dat we Den Haag trots maken, en daarmee het hele land.

 

Waarom moeten mensen meedoen met Pride The Hague?

Ik hoop dat onze internationale gemeenschap de Pride in Den Haag samen gaat vieren en ook steunen. Samen kunnen we de Pride maken, niet alleen in Den Haag. Maar ook de Pride over de hele wereld verspreiden, naar overal waar een lid van de gemeenschap uitdagingen ervaart.

 


 

In het kader van Pride The Hague 2024 worden verhalen gedeeld van mensen uit de queer gemeenschap van Den Haag.
Wil je zelf ook jouw verhaal delen, klik hier voor meer informatie.