Het verhaal van Tális

Tális is onder andere bi+, panseksueel, polyamoreus en non-binair. Hen draagt diens queer identiteiten nu met trots, maar dat was niet zonder uitdagingen. Hen vindt ook dat de queer gemeenschap in Den Haag nog veel zichtbaarder mag worden. Pride is voor Tális dan ook een mooie gelegenheid om aan de buitenwereld te laten zien dat je jezelf mag zijn.

Bekijk hier de video of lees diens verhaal.
 

 

Stel jezelf even voor…

Mijn naam is Tális Cliteur. Ik ben 31 jaar. Mijn voornaamwoorden zijn hen, haar en diens. Dat betekent dat ik zowel hen/hun en die/diens gebruik als zij/haar. Wel met een voorkeur voor genderneutraal taalgebruik.

 

Hoe vier jij jouw identiteit

Het is moeilijk om in een paar woorden samen te vatten hoe ik mijn identiteit vier. Ik bedoel, ik ben en ik heb heel veel identiteiten. Interseksionaliteit betekent dat ik mijn identiteiten niet los van elkaar kan zien. Ik ben panseksueel en dat kan ik uitdragen naar buiten doordat ik ook polyamoreus ben en twee partners heb, eentje die mannelijk oogt en eentje die vrouwelijk oogt. Als ik met allebei op een evenement kom, dan is het meteen duidelijk: Ik val op meerdere geslachten. Het is nou eenmaal zo dat wanneer je bi+ bent en dus op meerdere geslachten valt, je beoordeeld wordt op met welke partner je aan de hand loopt en je seksualiteit tot dat wordt teruggebracht. Maar mensen zijn altijd zoveel meer dan je op eerste gezicht kan zien.

 

Wat heeft jou geholpen jezelf te ontdekken?

Wat mij heel erg geholpen heeft om mijzelf te ontdekken is er achter komen dat ik autisme en ADHD heb. Ik voelde me soms een gebroken neuro typisch persoon, maar dit liet mij weten van oké, het is niet dat ik niet hard genoeg probeer om me aan te passen, het is dus dat ik ge-hardwired ben op een manier wat niet de norm is. Ik zei ooit als puber: het raarste wat ik ooit zou kunnen doen is een roze hanenkam nemen en neusring. En moet je mij nu zien, ja goh.
Maar dat kwam ook omdat ik zo vast zat achter dat eerdere masker. Ik zat in een keurslijf dat mij voorschreef hoe ik zou moeten zijn, in plaats van mezelf te zijn. En erachter komen dat ik dusdanig intrinsiek anders ben, dat heeft me wel geholpen met mezelf omarmen in al mijn queerheid, mijn non-binariteit, mijn panseksualiteit en mijn polyamorie, ik ben gewoon niet zoals de norm. Dus fuck it, ik ga gewoon doen wat mij blij maakt.

 

Wat wil jij jouw jongere zelf vertellen?

Wat ik mijn jongere zelf vooral zou willen vertellen is dat, hoe raar sommige dingen ook worden gezien, als het is wat je gelukkig maakt, moet je daar gewoon voor gaan. En niet voor iets wat gepresenteerd wordt op een zilveren schaal op TV. Dat dat hoort. Dat dat is waar je naar moet streven.. Je hoeft niet een nuclear family te hebben. Een man met 3 kinderen en een huisje boompje beestje verhaal. Dat hoeft niet. Je kan gewoon ervoor kiezen om iets heel anders te zijn en te willen dan wat je nu wordt voorgelegd. Er zijn meer opties dan dat!

 

En wat zou je anderen mee willen geven?

Wat ik mensen graag zou willen meegeven die worstelen met wie ze zijn, met hun geaardheid misschien, of met hun genderidentiteit, is dat het echt wel oké is om buiten de norm te treden, ook al is het heel eng. Ik snap dat het hartstikke eng is. Het is anders dan alles wat je tot nu toe hebt gezien, anders dan wat je tot nu toe hebt meegemaakt. Maar er zijn ook anderen zoals jij. Jij bent niet de enige. Je staat hier niet alleen. Misschien zit je nu in een situatie waar het thuis niet helemaal geaccepteerd wordt, maar er zijn altijd ruimtes waar je heen kan gaan om mensen te vinden die je wel zullen begrijpen. Je bent niet alleen, onthoud dat altijd.

 

Hoe is het voor jou om te leven in Den Haag?

Ik merk dat het heel erg afhangt van welke buurt je in woont, hoe geaccepteerd het is onduidelijk queer te zijn en duidelijk naar buiten te treden met je queer identiteit. Ik woon nu in een buurt waar dat wel normaliter enigszins geaccepteerd wordt, maar zelfs daar ben ik een keer met steentjes en takjes bekogeld. Gewoon omdat ik hand in hand liep met mijn vriendin. Het hangt er heel erg vanaf wie je tegenkomt. Al merk ik ook wel dat het, omdat het een grote stad is, er minder naar omgekeken wordt dan in kleinere steden of dorpen. Ik heb ook in een kleiner dorp gewoond. Daar val je heel erg op als je een beetje buiten de norm bent. Het is makkelijker in een stad omdat je meer anonimiteit hebt. Maar tegelijkertijd kan de acceptatie nog steeds veel beter in Den Haag.

 

Wat betekent Pride voor jou?

Pride voor mij is zowel een viering van jezelf kunnen zijn, maar ook een protest. We leven in een wereld waar bepaalde normen gelden, waardoor je niet altijd jezelf kan zijn naar buiten toe. Je kan jezelf niet helemaal omarmen. We dragen allemaal een masker en Pride betekent het afleggen van dat masker en omarmen wie je daadwerkelijk bent van binnen.

 

Waarom is Pride The Hague belangrijk?

Ik vind Pride The Hague belangrijk omdat het nog steeds veel meer gedaan moet worden rondom queer acceptatie in Den Haag en acceptatie begint met zichtbaarheid. Een Pride is een duidelijk groots gebaar van een stad die deze solidariteit omarmt. Dat is een heel duidelijk signaal van dit moet hier ook kunnen. Daarom is het belangrijk dat ook Den Haag, als derde grootste stad van Nederland, eindelijk weer een Pride heeft.

 

Waarom zouden mensen naar Pride The Hague moeten komen?

Nou ja, omdat het natuurlijk hartstikke leuk gaat worden en we gaan Den Haag eindelijk weer helemaal regenboog kleuren. Maar ook omdat de queer gemeenschap in Den Haag veel te lang te onzichtbaar is gebleven. Hoe meer mensen hoe beter en we moeten laten zien dat je ook in Den Haag jezelf mag zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we gewoon met z’n allen die Walk gaan doen en met zijn allen verschillende identiteiten gaan vieren.

 


 

In het kader van Pride The Hague 2024 worden verhalen gedeeld van mensen uit de queer gemeenschap van Den Haag.
Wil je zelf ook jouw verhaal delen, klik hier voor meer informatie.