Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Première van ENTRADA – I LIV’D AS BEFORE voor beiaard en 20 koperblazers.

18 mei | 16:00 - 16:45

Gratis
Entrada I LIV'D AS BEFORE | 18 mei, Grote Kerk | Pride the Hague

ENTRADA – I LIV’D AS BEFORE” is een muziekstuk voor beiaard en 20 koperblazers gecomponeerd door Cristiano Melli, een Braziliaanse componist die momenteel in Den Haag woont, en in opdracht van Stichting Carillon Den Haag ter ere van 600 jaar toren van de Grote Kerk. Het zal worden uitgevoerd door Gijsbert Kok (beiaard) en de tromboneklas van het Koninklijk Conservatorium (onder leiding van Sebastiaan Kemner). Het werk maakt deel uit van een groter geheel gebaseerd op het leven van Leendert Hasenbosch (1695 – circa 1725) en Willem Arondeus (1894 – 1943) – twee echte Nederlandse figuren. De titel verwijst naar een terugkerende zin uit het dagboek van de homoseksuele Leendert, die op indringende wijze queer bestaan door de geschiedenis heen verenigt.

Aangezien het op de beiaard zal worden uitgevoerd, kan het werk overal rond de Grote Kerk van Den Haag worden gehoord; echter, degenen die van een mooie sfeer willen genieten, worden uitgenodigd om naar de Nutstuin te komen, net om de hoek van de kerk.

Leendert Hasenbosch, een Nederlandse zeeman uit de 18e eeuw, belandde in 1725 op het eiland Ascension, voor de “misdaad” van sodomie. Hoewel zijn lot onduidelijk blijft, werpt zijn dagboek, ontdekt door Britse zeelieden en later gepubliceerd, licht op zijn worstelingen en hallucinaties, waaronder ontmoetingen met een mysterieus figuur.
Willem Arondéus, een Nederlandse kunstenaar en lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd geconfronteerd met executie vanwege zijn betrokkenheid bij een bomaanslag gericht op de Nazi-autoriteiten. Zijn moed en identiteit als openlijk homoseksuele man markeren een belangrijk kruispunt van lhbtiqa+ geschiedenis en heldendom in oorlogstijd in Nederland.

In een opera waarin beide verhalen samenkomen, raken de verhalen van Leendert en Willem vervlochten door tijd en ruimte, waarbij thema’s van liefde, verzet en de menselijke ervaring in het aangezicht van tegenspoed worden verkend. De voorstelling mondt uit in een aangrijpende reflectie op hun nalatenschap, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om de echo’s van hun moed en opoffering in de hedendaagse samenleving te overdenken.
ENTRADA – I LIV’D AS BEFORE is de “ouverture” voor deze opera, met de volledige première in de productiefase.

Gegevens

Datum:
18 mei
Tijd:
16:00 - 16:45
Kosten:
Gratis
Site:
http://cristianomelli.weebly.com/news.html

Locatie

Nutstuin
Riviervismarkt 5
Den Haag, 2513 AM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Carillon Den Haag
Bekijk de site van Organisator